вівторок, 9 червня 2015 р.

Хвороби лука і часнику | Все про помідори (томати) - відео, фото, відкличу

Опубліковано 12 січня 2014 Автор: Валерій Медведєв Цибулю і часник часто хворіють однаковими хворобами, тому ми розглянемо їх в одній статті. Іржа цибулі та часнику Це грибкове захворювання, досить поширене, при якому грибок вражає листя. Першою ознакою захворювання є поява опуклих жовтих плям, які в подальшому чорніють, а уражені листя відмирає. Захворювання здатне значно зменшити урожай. Заходи боротьби і профілактики з іржею цибулі та часнику Виробляти щорічний сівозміну, перед посадкою прогрівати севок при температурі 35-40 градусів протягом 10 годин. Для обприскування застосовують препарати «Хом» і бордоскую суміш. Несправжня борошниста роса або пероноспороз Чергове грибкове захворювання, що вражає верхівки листя, які на початку жовтіють, а пізніше відмирають повністю. Захворювання поширюється частіше в теплу вологу погоду. Грибок добре зимує в грунті і на рослинних рештках, а так само на посадковому матеріалі - севка. Заходи боротьби і профілактики з пероноспорозом Зрозуміло сівозміну, це аксіома. Посадки не повинні бути загущеними або зарослими бур'янами, добре висвітлюватися. При початковій стадії захворювання необхідно припинити поливи і обробити листя препаратом «Хом». Посадковий матеріал прогрівати так само як сказано вище. Збирання хворих рослин виробляють, як тільки сформуються цибулини із захисною лушпинням. Листя обрізають, а цибулини прогрівають на сонці два тижні, після чого прибирають на зберігання. Шейковая гниль Грибкове захворювання починається при зростанні цибулин до кінця вегетації в період вологою холодної погоди і бурхливо розвивається в період зберігання, коли начебто зібраний гарний урожай починає гнити, починаючи зверху з незрозумілої причини. Заходи боротьби і профілактики з шейковой гниллю Прибирання лука до настання холодів, а для цього робити посів у ранні терміни. Після прибирання якісно просушувати цибулини при температурі 28-35 градусів протягом двох тижнів. Чорна цвіль. Грибкове захворювання виникає тільки при зберіганні в підвищених температурах. Грибок вражає верхні соковиті лусочки у товарного лука, а часник і цибулю севок висихають повністю, при стисненні схлопиваются, викидаючи суперечки у вигляді темного пилу. Заходи боротьби і профілактики з чорною пліснявою Гарне просушування перед зберіганням. Зберігання при потрібних температурах. Допомагає опудривание крейдою. Фузаріоз Це грибкове захворювання вражає кореневу систему. Хвороба починає розвиватися на дінці цибулини, поступово переходячи на корені, призводить до їх повного відмирання. Пір'я жовтіють і в'януть, а цибулина висихає. Заходи боротьби і профілактики з фузаріозом Дотримання сівозміни, своєчасне видалення хворих рослин. Використання для посадки здорового і прогрітого севка. Обприскування препаратом «Хом». Бактеріальне захворювання часнику Хвороба вражає соковиту тканину озимого часнику ще при зберіганні. На ній з'являються коричневі плями. Після посадки восени заражених зубків, хвороба розвивається. Часник погано вкорінюється, а навесні або випадає з посадки, або зростає слабким з жовтим листям на кінцях. Грядка виглядає нерівномірною, урожай різко знижується, виростають різні за величиною цибулини. Заходи боротьби і профілактики з бактеріальним захворюванням часнику Необхідний хороший посівний матеріал, який можна протравити в розчині мідного купоросу. Хороша просушування і правильне зберігання посадкового часнику. Сівозміна. Бактеріальна гниль цибулі Захворювання виявляється вже на доспілих цибулинах, якщо їх розрізати навпіл, то серед соковитих лусок будуть потрапляти м'які більш темного зеленуватого кольору. Такий лук погано зберігатися і часто швидко згниває. Хвороба переноситься шкідниками, лушпиння мухою, кліщами, трипсами. Заходи боротьби і профілактики з бактеріальною гниллю лука. Сівозміна, боротьба з шкідниками. Обробка грунту препаратом «Хом». Зелена цвілевих гниль Грибкове захворювання, що часто зустрічається при зберіганні цибулі та часнику в місцях з підвищеною вологістю. Розвитку хвороби сприяють різні пошкодження цибулин, вм'ятини, порізи, підмерзання. Спочатку гниль з'являється на донцах або поверхневих лусочках у вигляді коричнюватих водянистих плям. У часнику плями жовтуваті, а зубчики в'януть. Пізніше цибулини згнивають повністю, видаючи неприємний гнильний запах, а часник темніє і починає кришитися. Хвороба бурхливо розвивається після двох-трьох місяців зберігання. Заходи боротьби і профілактики з зеленою пліснявий гниллю Знезараження сховища, просушка цибулі та часнику перед закладанням на зберігання. Правильний режим зберігання. Висновок: як ви зрозуміли правильне зберігання, і вибір якісного посівного матеріалу попереджають більшість хвороб. А сівозміну і застосування природного землеробства підвищують урожайність, знімаючи можливість виникнення залишилися захворювань. Інтегрований захист рослин від хвороб і шкідників

Немає коментарів:

Дописати коментар