середа, 10 червня 2015 р.
Дієта при геморої, меню після лікування або операції
Правильна дієта при геморої, а також після лікування захворювання або операції відіграє ключову роль у тому, щоб підступна недуга більше ніколи не повернувся. Геморой - проблема, знайома багатьом не з чуток, адже група ризику по розвитку цього захворювання охоплює широке коло осіб: вагітних жінок; людей з надмірною вагою; «сидячих» працівників; спортсменів, що зазнають непомірні силові навантаження; любителів гострої їжі; курців і зловживають алкоголем; хворих варикозом нижніх кінцівок; пацієнтів, які страждають порушеннями стільця. Механізм розвитку геморою Як відомо, в людському організмі будь-який орган оповитий мережею кровоносних судин. Пряма кишка - не виняток, в її підслизовому шарі розташована поверхнева венозна сітка. Якщо тонус вен знижений, рано чи пізно відбувається їх розтягування і гіпертрофія. Цей процес може довгий час протікати безсимптомно, а на перші ознаки захворювання багато хто просто не звертають увагу. Невелике запалення, свербіж, печіння в області розширених вен можуть залишатися непоміченими до тих пір, поки геморой не проявили себе гострій формі: болем, кровотечею і випаданням вузлів. Схильність до варикозу судин кишечника може бути вродженою, обумовленою недостатністю венозної системи. Але частіше застій крові у венах, розташованих в прямій кишці, - результат малорухливого способу життя, підвищеного внутрішньочеревного тиску, хронічних закрепів. Порушення відтоку крові призводить до переповнення кавернозних тілець в стінці кишечника, таким чином, поступово утворюються гемороїдальні вузли. При наявності травмуючих і дратівливих факторів вузли запалюються, кровоточать і навіть можуть випасти з анального отвору. Травлення і геморой Розвиток геморою, його перебіг і рецидиви часто безпосередньо залежать від харчування хворого. Взаємозв'язок цієї хвороби з запорами давно доведена: при затримці стільця калові маси створюють тиск на кишкові стінки, порушують кровообіг і провокують зростання венозних вузлів при напруженні. Як правило, при налагодженні правильного харчування проблема запорів вирішується, а з нею призупиняється і прогресування геморою. Протилежна ситуація - регулярні проноси, також сприяють запаленню розширених вузлів прямої кишки. Часті діареї можуть говорити про наявність дисбактеріозу, зростанні патогенної флори в кишечнику, яка здатна викликати додаткове інфікування розтягнутих венозних сегментів. До того ж пронос дратує перианальную область, що є прямим шляхом до формування тріщин прямої кишки. Ще один фактор - сама їжа може дратувати кишечник. Ряд продуктів викликає активний приплив крові до судин: прянощі, консервована і маринована їжа, копченості, алкоголь. Якщо венозні стінки слабкі, посиленому кровеносному напору вони протистояти не можуть. Таким чином, дотримання дієти при геморої має бути спрямоване на вирішення 3-х основних завдань: усунення та попередження запорів; виключення дратівливих кишкові стінки хімічних і механічних факторів, що містяться в калових масах (кислоти, грубі неперетравлені шматки їжі); заборона продуктів, що викликають розширення вен. Як харчуватися при геморої? Перш ніж перейти до складання дієтичного меню, хворому необхідно виробити харчові звички, які допоможуть впоратися з проявами хронічного геморою і мінімізувати його загострення. По-перше, важливе значення має режим харчування. Стандартна схема «сніданок - обід вечеря» для страждаючих гемороєм не годиться. Їсти потрібно 4-5 разів на день малими порціями і, бажано, приблизно в один і той же час. Такий режим встановлює чіткий ритм роботи ШКТ: організм звикає отримувати їжу, перетравлювати її і виводити з певною періодичністю. Збої в ритмі харчування є однією з причин виникнення запорів. По-друге, сам процес поглинання їжі теж повинен створювати умови для нормального травлення. Жування на бігу, всухом'ятку, швидке «проковтування» сприяють порушенням в механізмі перетравлення і провокують запори. Геморой - привід навчитися правильно приймати їжу. Їду необхідно ретельно пережовувати, щоб підготувати її до розщеплення в травному тракті, бажано готувати страви з рідкою консистенцією і віддавати перевагу теплій їжі - занадто холодне і гаряче травмує слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту. По-третє, обсяг з'їденої їжі повинен бути достатнім для формування нормальної кількості калових мас. Це повинно забезпечуватися не за рахунок збільшення порцій, а шляхом введення в раціон продуктів, що містять клітковину. Це овочі, фрукти, крупи, волокна яких не перетравлюються, набухають у присутності води, вбирають в себе продукти розпаду і виводять їх з організму. Але потрібно мати на увазі, що у деяких людей особливості функціонування ШКТ не дозволяють вживати багато рослинної їжі - їх ферментативна система не справляється з такою їжею: починається бродіння, здуття живота, метеоризм. У цьому випадку клітковину краще додавати у вигляді добавок до їжі: висівок, микрокристаллической целюлози і т. Д. Норма клітковини для дорослих людей становлять 38 г на добу для чоловіків, і 25 - для жінок - це потрібно враховувати, приймаючи добавки. Що не можна їсти при геморої: шкідливі продукти Є цілий ряд продуктів, які повинні повністю бути відсутнім на столі хворого гемороєм. Це стосується, перш за все, будь гострої їжі, солінь, маринадів і копченостей, жирного м'яса, смажених страв, насичених бульйонів, газованих напоїв. В принципі, подібна їжа повинна бути «поза законом» у всіх, хто піклується про своє здоров'я і стежить за фігурою. Здоровій людині час від часу не забороняється порушити дієту який-небудь «шкідливістю», але у пацієнта з проблемною прямою кишкою така вільність може закінчитися загостренням геморою. З «звичайних» продуктів рекомендується виключити або, принаймні, максимально обмежити: макарони з борошна вищого сорту; чорний хліб; будь-яку випічку; рисову і манну каші; картоплю; ріпу і редьку; щавель; бобові культури; незбиране молоко; шоколад та інші солодощі; пряні приправи; кисіль; міцний чай і каву; спиртне. Очищаюча дієта при геморої: чтоможно і корисно їсти По ідеї дотримуватися дієти необхідно постійно, так як схильність до геморою нікуди не зникає і, як правило, хвороба набуває хронічного характеру. Зазвичай людина замислюється про необхідність змінити своє харчування, коли ознаки хвороби вже очевидні. Але потрібно колись починати, і на першому етапі хворому слід позбутися утрудненого стільця і ??очистити кишечник. Відразу попередимо, що при геморої, особливо гострому, клізми протипоказані - під час процедури можна пошкодити венозний вузол і отримати кровотеча. Не рекомендуються і проносні засоби, що викликають посилену перистальтику: швидка евакуація кишкового вмісту травмоопасна для розширених вен. Правильна дієта може допомогти в цій справі. Розм'якшити калові маси і допомогти організму від них позбутися, нормалізувати стілець допомагають такі заходи: Одно-, дводенна «рідка» дієта, коли можна пити тільки слабкі бульйони (краще овочеві) і свіжовичавлені соки (не кислий). Вживання великої кількості ягід, фруктів в поєднанні з одноденним кефіром або будь-яким іншим свіжим кисломолочним напоєм. Коктейль з кефіру з зеленими овочами (огірки, селера). Ягоди чорносливу, кураги по 10 штук в день. Вранці натщесерце, мінімум за 40 хвилин до сніданку, випити 1-2 склянки холодної води, потім через 20 хвилин прийняти 1 ч. Л. оливкової олії. Очищує дією володіють крупи: гречка, овес, перловка, з додаванням в кашу столової ложки висівок. Посидіти на дієті без солі, під час якої зайва вода перестане затримуватися в організмі і стінки судин будуть скорочуватися. Менюбольного гемороєм Як ми вже говорили, раціон хворого гемороєм повинен складатися з їжі, яка сприяє регулярному і легкому спорожнення кишечника і допомагає зміцнити венозні стінки. Отже, перерахуємо основні моменти: 1. Клітковина, як природний адсорбент і «наповнювач» кишечника, є головним елементом в харчуванні пацієнта. Основні джерела клітковини: сирі фрукти, овочі (броколі, селера, капуста різних видів), злаки (гречка, вівсянка), висівки. Не варто відразу починати їсти кілограми овочів. Збільшувати обсяг клітковини в меню слід поступово, уважно відстежуючи реакцію організму. Якщо кишечник почне активно протестувати здуттям і бурлінням, норму клітковини можна добирати висівками: додайте їх в ранкову кашу, з'їжте висівковий хлібець з маслом замість капустяного салата.2. Рідина - ще одна незамінна частина «антігеморройной» дієти. Пам'ятайте, що клітковина «працює» тільки за наявності достатньої кількості води, інакше вона може дати протилежний ефект, і ви отримаєте серйозний запор. Норма рідини для дорослої людини - 6 - 8 склянок на добу. Як і коли пити воду? З неї краще починати свій день. Стакан, випитий вранці, надає стимулюючу дію на перистальтику кишечника і сприяє розм'якшенню стільця. По суті, холодна вода на голодний шлунок дає м'який проносний ефект. Протягом дня обов'язково потрібно робити по кілька ковтків простої води, навіть якщо немає відчуття спраги. А що стосується поєднання пиття з прийомами їжі, тут необхідно дотримуватися правил: не можна пити воду або чай безпосередньо під час трапези, інакше шлунковий сік буде розбавлений «зайвої» рідиною, що може порушити травлення; чаювання бажано відкласти на 20 30 хвилин після обіду; рідина, що вживається після їжі, повинна бути теплою / гарячої; холодні напої краще пити не пізніше ніж за півгодини до прийому їжі. Не забувайте про рідину у складі страв. Вкрай небажано їсти суху, тверду їжу. Перевагу потрібно віддавати супів, рідким кашам.3. Коли ми говоримо про необхідність 5-кратного харчування для хворих гемороєм, це не означає, що всі 5 разів потрібно набивати живіт їжею. Повноцінними прийомами їжі залишаються сніданок, обід і вечерю, а між ними - легкі перекуски. Для цього підійдуть яблуко або морквина, банан, батончик мюслі; бутерброд з цільнозерновий булочки, листки салату і курячої грудки; овочевий салат, склянку кефіру або ряжанки. Корисний перекус повинен бути завжди під рукою, щоб не було спокуси купити шоколадний батончик або гамбургер. Харчування при гострому геморої Щоб «не турбувати» геморой, хворий повинен дотримуватися дієти постійно. Так можна тримати хворобу в стані ремісії і відчувати себе здоровою людиною. Адже загострення геморою не тільки приносить фізичні страждання, воно ще небезпечно кровотечею, яка не так легко зупинити. Гострий геморой характеризується запальним процесом в області розширених вен прямої кишки або тромбозом гемороїдальних вузлів. При цьому поверхневі шишки можуть кровоточити, а внутрішні вузли випасти з анального отвору і застрягати. При таких проблемах дієта повинна бути особливо суворої, тобто виключити повністю будь-які «провокаційні» продукти - підсилюють приплив крові, дратівливі кишкові стінки і збільшують перистальтику, що закріплюють і сильно попускають стілець. Під час гострого геморою однаково шкідливі і запор, і діарея. Твердий стілець травмує слизову і розширені вузли, провокує запалення, початок крововтрати. Занадто часті рідкі випорожнення дратують всю анальну область і посилюють прояви гострого захворювання. Якщо не налагодити оптимальну частоту стільця (1-2 рази на добу, максимум - через день), одужання може затягнутися, і ймовірність ускладнень зросте. Корекція харчування при загостренні геморою залежить від характеру порушень стільця. Якщо є схильність до закрепів, важливо: підвищити кількість клітковини за рахунок овочів, наслідках фруктів і висівок; замінити чай і каву на звичайну воду без газу або відвар сухофруктів без цукру; повністю відмовитися від шоколаду, цукерок, випічки, білого хліба; знизити споживання високобілкових продуктів - будь-якого м'яса, сиру; рисової і манної крупі віддати перевагу гречану; мінімізувати газоутворення, усунувши з меню сиру капусту, виноград, диню, чорний хліб, коров'яче молоко. Якщо загострення супроводжується поносом, його необхідно зупинити, але при цьому не допустити зайвого закріплення стільця: виключити «бродять» продукти - десерти, солодкі фрукти, цукор; споживання клітковини потрібно знизити зменшити кількість сирих овочів (краще відварні, тушковані або парові), бобових, перестати додавати в страви висівки і довавкі з харчовими волокнами; можна пити міцний чай і рисовий відвар, є рисову кашу для закріплення стільця. Само собою, і в тому, і іншому варіанті перебігу хвороби строго заборонений алкоголь, будь-які консерви, соління та інші продукти з «чорного списку». «Антігеморройная» дієта після операції Гострий геморой, що супроводжується кровотечею і некрозом тканин розширених судин, нерідко закінчується на операційному столі. Гемороїдальні вузли і пошкоджені ділянки судинних стінок видаляють хірургічним шляхом. Операція в плановому порядку показана людям з важким перебігом захворювання, з частими і болісними рецидивами, коли профілактичні заходи і консервативне лікування геморою практично безсилі. Післяопераційна дієта полягає в огорожі кишечника хворого від навантаження в перші кілька діб після втручання. Так, в першу добу стілець вкрай небажаний, тому пацієнту дають тільки пити. На другий післяопераційний день можна починати потихеньку вводити їжу, часто (до 6 разів на добу) і дуже маленькими порціями: суп на овочевому бульйоні; парові котлетки; напіврідку вівсянка, гречку на воді; сирок і кефір. Таке харчування триває до кінця першого тижня. Потім можна додати м'які тушковані овочі; нежирну рибу і м'ясо, приготовані на пару (або також тушковані), печені яблука. На цілий місяць необхідно забути про їжу, яка провокує метеоризм і дратівливу кишечник: фрукти та овочі, що містять підвищену кількість грубих волокон (капуста, редис, яблука, малина, апельсини, агрус, бобові); напої газовані і містять кофеїн: лимонади, колу, квас, міцний чай, кава; продукти, що містять подразнюючі речовини: цибуля, часник, редька; трудноперевариваемие види м'яса (баранина, свинина, качине і гусяче м'ясо); «важка» їжа, така, як гриби і морепродукти; здоба і солодощі. При цьому необхідно стежити, щоб меню було збалансовано по вуглеводам - ??білкам - жирам, так як всі поживні речовини повинні надходити в організм у повному обсязі. Режим харчування зберігається частий і дробовий, спосіб приготування - на пару, гасіння, відварювання. Післяопераційний період триває близько місяця. Весь цей час правильне харчування - основа відновлення кишечника після хірургічного втручання. Приплив крові в малий таз, роздратування стінок кишечника шкідливими речовинами з їжі, здуття і затримка стільця, а також пов'язане з ними підвищення внутрішньочеревного тиску можуть призвести до таких ускладнень, як інфікування рубця, розрив швів, кровотеча. Саме такими наслідками чревате безладне харчування і вживання заборонених продуктів після вирізання геморою. Однак із закінченням періоду реабілітації дієта припинятися не повинна. Жоден лікар не може гарантувати, що віддалений геморой ніколи не повернеться, якщо продовжувати вести нездоровий спосіб життя і абияк харчуватися. Головними принципами харчування повинні залишитися: часті, дробові прийоми їжі; основа раціону - овочі, сирі і термічно оброблені, в індивідуально підібраному співвідношенні; м'ясо - тільки дієтичне (куряча грудка, кролик, індичка, пісна яловичина і свинина), приготоване будь-яким способом, крім смаження; хліб, макаронні вироби - переважно з «сірої» борошна, виготовлені з додаванням висівок, цільних насіння і злаків; обов'язкове щоденна порція кисломолочних продуктів; як десерт - фрукти, трохи меду; смажене, солодке, кава, шоколад - тільки по великих святах; алкоголь - під повною забороною. Звичайно, однією дієтою для профілактики геморою не обійтися. Підтримувати кишечник в тонусі допомагають посильні фізичні вправи, не пов'язані з підніманням ваги і зайвим напругою черевної стінки. Не забудьте регулярно відвідувати проктолога і виконувати його рекомендації щодо попередження захворювання.
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар